Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Jolene (2008) watch online
Sinners and Saints (2010) online
Into the Abyss (2011) online

Kurs przezanaczony jest dla pasjonatów gotowania, osób, które planują podjąć pracę w gastronomii i chcą zdobyć wiedzę i umiejętności praktyczne niezbędne w zawodzie kucharza. Kurs kucharski będzie idealny dla kucharzy, szefów kuchni, szefów restauracji, pozostałych pracowników lokali gastronomicznych, a także amatorów i wszystkich zainteresowanych tą dziedziną.

Czas trwania kursu - 40 godzin.. Program kursu realizowany jest w przystępny i dogodny dla Państwa sposób. Uwaga: zapewniamy sprzęt oraz materiały dydaktyczne w cenie kursu.

Program kursu:

1.Struktura organizacyjna zakładu gastronomicznego. Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego

2. Nowoczesne urządzenia w gastronomii. Wyposażenie stanowiska pracy. Organizacja stanowiskapracy

3. Podstawowe zagadnienia z zakresu bhp, p.poż. oraz pierwszej pomocy

4.Wymogi systemu HACCP w gastronomii. Podstawy prawne. HACCP- omówienie zasad funkcjonowania systemu

5.Procesy technologiczne stosowane w produkcji żywności

6.Obróbka wstępna i termiczna produktów spożywczych dla zachowania ich walorów smakowych i bezpiecznego przechowywania.

7. Zasady racjonalnego doboru surowców i ich maksymalnego wykorzystania w kuchni

8.Praktyczne zastosowanie procesów technologicznych w sztuce kulinarnej

* Technika sporządzania potraw z wykorzystaniem warzyw i owoców. Zastosowanie warzyw i owoców w gastronomii. Obróbka wstępna i sposób krojenia warzyw. Technika dekorowania i serwowania potraw z warzyw.

* Technika sporządzania wywarów, sosów i marynat. Podstawowe wywary. Podstawowe sosy.

* Technika sporządzania potraw z jaj i przetworów mleczarskich. Sporządzanie koreczków serowych. Sporządzanie chłodników. Desery i napoje z przetworów mleczarskich. Sporządzanie zakąsek z jaj

* Technika sporządzanie zup. Wykonanie zup kremowych. Sposoby zagęszczania zup kremowych. Dodatki stosowane do zup. Porcjowanie i podawanie zup

* Technika sporządzania potraw jarskich i półmięsnych. Zastosowanie potraw jarskich i półmięsnych. Sposoby podawania potraw jarskich i półmięsnych

* Technika sporządzania ciast. Cisat kruche i półkruche. Ciasta parzone.Ciasta drożdżowe.

* Technika sporządzania potraw mięsnych. Omówienie wybranych części z rozbioru tuszzwierzęcych i ich zastosowania.Potrawy mięsne smażone. Potrawy mięsne pieczone. Potrawy mięsne grillowane

* Technika sporządzania potraw rybnych. Obróbka wstępna, sposoby patroszenia, luzowania, filetowania i krojenia ryb. Sporządzanie ryb pieczonych, smażonych i grillowanych

* Technika sporządzania przekąsek zimnych i gorących. Sporządzanie, dekorowanie i podawanie różnych typów kanapek. Sporządzanie dekorowanie i podawanie przekąsek gorących

9. Praktyczne wprowadzenie w zagadnienia kuchni cateringowej. Sposób i forma podania posiłków w plenerze. Sposób i forma podania posiłków w lokalu niegastronomicznym

10. Zarządzanie lokalem gastronomicznym. Podstawowe zagadnienia z zarządzania zasobami gastronomii.

Program szkolenia jest objęty ustawą o prawie autorskim. Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody autora jest zabronione.

Zapisy na kurs Gastronomiczny pod numerem tel. 695 632 900

Kurs: Kucharz - Cena 750 zł/40 h

Miasta:

Opole

Nysa

Wrocław

Grodków

Prudnik

Otmuchów

Terminy: Do uzgodnienia

*Warunkiem wpisu na listę jest wpłata zaliczki* w wysokości 200,00 zł. Reszta kwoty(550 zł) jest płatna pierwszego dnia zajęć, gotówką, u osoby prowadzącej.Kurs kucharski odbywa się cyklicznie, jednak w przypadku niedostatecznej liczby kandydatów na dany kurs, termin ulega przesunięciu.

*Cena kursu 750,00 zł zawiera wszelkie materiały szkoleniowe.

*Zaliczka nie podlega zwrotowi, jeśli kandydat nie stawi się na szkoleniu z własnej winy i nie poinformuje o tym na trzy przed rozpoczęciem kursu. Zwracamy ją w przypadku, jeśli szkolenie zostanie odwołane z winy Centrum Dietetycznego Avocado.

O KOLEJNOŚCI WPISU NA LISTĘ, DECYDUJE DATA WPŁYWU ZALICZKI!

Kurs kończy się sprawdzeniem efektów kształcenia - egzaminem oraz otrzymaniem zaświadczenia wydanego na podstawie § 18 ust. 2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 stycznia 2012r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych (Dz.U.poz.186).

Joomla Template - by Joomlage.com